fredag 4. mars 2016

Vårlesing

Det er blitt vår, men det føles ikke sånn, for det er kaldt og snøen har lava ned de siste døgna. Og i tillegg kan både små og store her i heimen kose seg med feber og snørr - det har vi egentlig gjort mer eller mindre den siste måneden. Tidvis har det faktisk vært så ille at jeg verken har orka bøker eller skjerm, hjernen føles nemlig noe vissen når temperaturen stiger over 39. Men vi satser på at dette er vinterens siste infeksjon, og at det bare kan gå oppover nå. Med lesinga også! Og i tida som kommer har jeg tenkt til å kose meg med følgende:

Carl Frode Tiller
Han står støtt, han Tiller, og blir til og med brukt som bokstøtte på topphylla. Men jeg håper at leselyst og leseform er økende etter hvert som feberen synker, slik at jeg en dag kan ta fram tredje og siste bind i Innsirkling-serien.

Alexander L. Kielland
Kielland forsvinner nok ikke fra leseplanene med det første. Riktignok er hans samla verker "bare" på fire bind, men ting tar skrekkelig lang tid om dagen, og jeg er heldig om jeg får til å lese to-tre bøker i måneden i tillegg til et spennende men noe omstendelig pensum. Men det har heldigvis ingen hast med Kielland. Jeg har kost meg med det jeg har lest så langt, og ser fram til å gyve løs på neste verk!

Rolandsangen
I februar leste jeg middelalderverket Rolandsangen som bidrag til Ingalills biografisirkel. Litt søkt og kan hende litt for langt utafor kriteriene som var sport og idrett, men: For et verk! Jeg brukte lang tid på eposet, for det var uhyre fascinerende, mangefasettert og imponerende, med vakre, innsiktsfulle og sympatiske skildringer oppi all brutaliteten. Og Helge Nordahl kompletterte leseropplevelsen med sitt fyldige og lærde etterord. Hittil har jeg motstått fristelsen om å skrive mer om eposet her på bloggen, men en dag kommer det nok.

Flatøybok
Enda et av middelalderens storverk står fortsatt ulest. Jeg har bladd i praktboka mange ganger, men det er med ærefrykt. Tenk at disse fortellingene er så gamle! Boka er flott illustrert og nydelig satt. Jeg vil ikke stresse lesinga, og har derfor ikke begynt. Jeg håper mars blir måneden.

Johann Wolfgang von Goethe
Mannen hvis navn jeg alltid vil forbinde med vitsen hvis hovedpoeng var slik: Gøte var en stor pøt. Nå er jeg i gang med mitt første verk av tyskeren, i forbindelse med andre runde av Bokhyllelesing 2016. Og jeg som hadde grua meg, da gitt! For tyskerne er kjent for tunge setningskonstruksjoner og mye omstendelighet. Men det er slettes ikke så ille i det hele tatt, faktisk flyter det ganske bra, og jeg koser meg sammen med den akkurat nå ulykkelige Wilhelm Meister. Men boka er lang, og mye kan skje...

Inger Christensen
Som motsats til en smule gubbete og tidvis veldig gammal prosa, valgte jeg meg poeten Inger Christensen og diktsamlinga Alfabet fra 1981. Det var akkurat blitt februar, og jeg tenkte at jeg kanskje rakk å skvisje inn denne vesle boka en eller annen gang i løpet av måneden, etter alle de gamle prosagubbene. Men Christensen byksa framover i lesekøen, og plutselig satt jeg der og leste. Og Alfabet var så absolutt ei spennende og interessant diktsamling, med viktig politisk og etisk innhold. Du kan lese mer om den her

Ingvild H. Rishøi
Jeg må ha en motsats for mars måned også, og det blir novellesamlinga Historien om Fru Berg av Ingvild H. Rishøi. Jeg er ikke blant hennes ivrigste tilhengere så langt, men boka har nå en gang funnet veien inn i ulesthylla, og må derfor ut også. Faller den ikke i smak, den heller, er det spikeren i kista for Rishøi og meg.

Faglitteratur
Sjøl om vi har vært sjuke, har det faktisk gått unna på denne fronten. Det er som om jeg konsentrerer meg enda bedre når det er knapt med tid og prioriteringa er nødt til å være knallhard. Jeg har lest blant anna Kjersti Bale, Umberto Eco, Siri Meyer, Jacques Rancière, Johann Gottfried Herder, Jack Goody, Leidulf Melve og Vincent David. Og ikke bare det, jeg har også kost meg med deler av en poetikk fra Dante Alighieris hånd! Etter at det verket er ferdiglest, skal jeg lese Anne Svånaug Blengsdalen, Tim Blanning, Maurice Cranston, Jean-Jacques Rousseau med flere. Jeg gleder meg!

God lesemåned, alle sammen!

2 kommentarer:

  1. Huff, det er sannelig tiden for feber og snørr! Håper dere blir bedre snart :)
    Du har mye lesestoff for våren, og jeg hang meg opp i boken om Goethe. Har alltid tenkt det var tungt stoff, så da er det godt at du synes det faktisk flyter bra. Ha en strålende helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, er dessverre det. Men nå går det i alle fall rett vei, og vi friskmeldes gradvis her. Goethe er virkelig overraskende tilgjengelig, og slettes ikke en tung tysker, som antatt. Tror til og med han kan anbefales. Ønsker deg ei fortsatt god uke:)

      Slett