lørdag 1. mai 2010

Soga om Gunnlaug Ormstunge - ei innføring

Gunnlaug Ormstunge, kjent fra sagaen som han sjøl har gitt navn til, er en skikkelig idiot. Han er også en bråkmaker, en hissigpropp og en kverulant, han er rappkjefta, ganske usympatisk og litt dum. Til og med faren til Gunnlaug, Illuge Svarte, sier at Gunnlaug er vanskelig å være sammen med. Og det første han gjør når han møter nye mennesker, er som regel å fornærme dem. Men Gunnlaug er også talentfull, i kamp og strid og når det kommer til å vri ut av seg skaldekvad som både er allegoriske og musikalske.

Ravn, derimot, Gunnlaugs skaldekollega og fiende, er et idealisert bilde av hvordan datidas menn helst skulle være. Barsk, kjekk og stolt, men også ydmyk. En som kjenner sin plass. Ravn følger reglene og normene, han legger seg ikke ut med noen og gjør det som er forventa av han i alle sammenhenger. Likevel er det Ravn som blir skurken i Soga om Gunnlaug Ormstunge. Dels fordi han gifter seg med Gunnlaugs trolovede, Helga (riktignok etter at Helga har slutta å være Gunnlaugs trolovede), dels fordi han bryter sitt ord og hogger Gunnlaug i hodet under en holmgang (som sjølsagt Gunnlaug har utfordra han til, og dessuten er det er etter at Gunnlaug har hogd av den ene foten til Ravn, så han prøver jo å redde sitt eget liv, da).

Ravn levde med ære, men døde uten. Gunnlaug levde uten ære, men døde med. Derfor heter vår helt Gunnlaug, som virkelig lever opp til sitt tilnavn "Ormstunge". Jeg liker det ikke. Jeg vil heller ha en annen helt, men Helga er for meg en passiv skikkelse som dingler rundt på sidelinja og er fager med sitt gule hår. Så jeg velger meg storbonden på Borg, Torstein Egilsson. Tidlig i sagaen drømte om hva som kom til å skje, om trekantdramaet mellom Helga, Gunnlaug og Ravn, og han prøvde å forhindre det. Av historien skjønner vi at det ikke gikk, men i det minste gjorde han en innsats for noen andre enn seg sjøl, som er mer enn en kan si om Gunnlaug og Ravn.

2 kommentarer:

  1. Fantastisk analyse,dette var ei relativ god sammanfatning av soga.

    SvarSlett
  2. Takk for det! Dette er i alle fall ett av mange mulige perspektiver. Soga er jo mye mer kompleks enn det jeg gir uttrykk for - eller kanskje ikke? Det hele kommer vel an på leseren... Men at soga sier noe viktig om æresbegrepet i viktingtida, er sikkert.

    SvarSlett